12/24/2013

24.12

joulu
Mulla ei oo aavistustakaan mitä teen tämän postauksen julkaisuhetkellä, mutta jos olisin Suomessa, mä olisin todennäköisesti tarkemmin ottaen Itä-Suomessa mummilassa viettämässä joulua perheen ja muun äidin puolen suvun kanssa. Sieltä on mun lapsuuden parhaat joulumuistot ja se on ollut aina loppujen lopuksi se kaikista oikein paikka viettää joulua. Erityisesti tänään ja huomenna monet blogit täyttyvät varmasti ihanilla joulupostauksilla ihanine ruokineen ja muine fiilistelykuvineen. Tää seuraava sepostus tuskin kilpailee edes samassa sarjassa edellämainittujen kanssa, mutta halusin kuitenkin hieman kertoa teille, millainen on meidän perinteinen joulu:

 "Meidän suvun perinteinen jouluaatto alkaa aamulla herättyämme joulusukkien avaamisella. Joulutonttu (eli mummi) on täyttänyt jokaiselle joulunviettäjälle oman nimellä päällystetyn joulusukan, josta löytyy iän mukaan milloin mitäkin: suklaata, villasukat, pehmolelu tai jotain muuta pientä tilpehööriä.. Joulusukan avaamisen jälkeen alkaa tietysti jouluohjelmien seuraaminen porukan pienimpien kanssa. Lumiukko, Joulupukki ja noitarumpu etc... Aamupäivällä ennnen joulurauhan julistusta pistelemme poskiimme joulupuuron. Manteleitahan kuuluu jokaisessa puurokattilallisessa olla vaan se yksi ja ainoa, mutta mummi-tontun oltua taas asialla jokainen perheen pienimmistä löytää omalta puurolautaseltaan mantelin. Näin vältytään pahalta mieleltä ja kaikki saavat "onnea" ;D Iltapäivällä ohjelmassa on yleensä ulkoilua, jonka jälkeen vuorossa on joulusauna, johon kuuluu tietysti vihtomista ja ulkona lumienkeleiden tekoa. Joulusaunan jälkeen alkaa aattoillan viettoon valmistautuminen. Illalla syömme jouluaterian, johon kuuluu kaikkia ihania herkkuja. Omiin suosikkeihini kuuluu kala ja tietysti kinkku. En oo koskaan niin kauheasti välittänyt laatikoista, en tiedä miksi. Kun on hetki sulateltu itse ateriaa, kahvitellaan kaikessa rauhassa ja syödään tottakai pipareita, joulutorttuja ja suklaata. Tässä vaiheessa pienimpien pöksyt ovat jo ratkeamispisteessä, sillä kohta ovelta kuuluisi: "Hou hou, onko täällä kilttejä lapsia?" Ja sieltähän se joulupukki kohta astelee punaisessa puvussaan ja lahjasäkit selässään. Kerran pukki tuli oikeasti hevoskärryillä. Pukin kanssa lauletaan ja sitten tottakai jaetaan ja avataan lahjat. Yleensä me tehdään aluksi pari kierrosta niin, että kaikki saavat vuorollaan avata lahjan muiden seuratessa. Muistan, kuinka pienenä odotin aamusta asti iltaa ja joululahjoja. Ehkä ajat on vähän siitä muuttuneet.. :)"

Suunnilleen tällaiselta näyttää meidän perheen perinteinen, suomalainen joulu. Oon nyt viettänyt pari joulua putkeen toisessa maassa, ja moni onkin multa kysynyt, että kuin me maltetaan lähteä jouluksi pois. Mä oon kyllä henkeen ja vereen jouluihminen, rakastan suomalaista joulua ja kaikkea siihen liittyvää.Tää on kuitenkin sitä vuoden pimeintä ja rankinta aikaa, ja siks on ihanaa päästä jonnekin lämpimään kun kerta siihen on mahdollisuus. Onhan se tavallaan ollut haikeeta, mutta oon aloittanut joulufiilistelyt jo aina hyvissä ajoin joulukuun alussa ja näin saanut joulufiiliksen päälle jo ennen itse juhlapyhiä. Ja onhan se kivaa nähdä, miten joulua muissa maissa vietetään! :)

Tästäpä tulikin oikein romaani.. No joka tapauksessa, olis hauska kuulla miten te lukijat vietätte joulua ja onko teillä samoja jouluperinteitä kun meidän perheellä? Ja ainiin, vaikka kuva jo ajoikin asiaa, haluan vielä toivottaa kaikille lukijoille ihanaa joulua! 

4 kommenttia: